follow me @jawahir18

Wednesday, April 29, 2009

+GivE aNd TakE..+

Wednesday, April 29, 2009 2 Comments
Kebanyakan apa yang aku tulis dalam blog ini adalah mengenai hidup aku yang penuh dengan kegembiraan...Penuh dengan ikatan perhubungan family aku dan kawan-kawan aku..aku cangat sayang kat mereka semua..Satu detik dalam hati ini klau bole aku tak mahu lukakan dorang..Malam tadi aku didatangi oleh seorang sahabat yang sangat baik dengan aku..sentiasa bersama aku dalam susah dan senang..dan tak penah tinggalkan aku dalam apa jua keadaan..

Bila aku gembira,dia bersama aku untuk gembira..Jika aku tak sedar atau alpa,dia mengingati aku tentang dunia ini sementara..bila aku sedih,dia sentiasa menemani aku dan jadi penghibur walaupun seketika..kata-kata semangat yang dia berikan membuatkan aku dapat hidup dengan cekal walaupun terdapat pelbagai dugaan aku dalam dunia ini..

Semalam sahabat baikku ini didatangi dengan satu masalah dalam hidupnya..Tak pernah aku melihat dia sesedih begini..HIdup dia yang setiasa dalam kegembiraan membuatkan aku tak sangka yang dia sanggup menangis sebegitu rupa,Tapi,walaupun aku tahu yang hatinya sangat perit untuk menahan kesakitan dihati...Tapi dia tetap mahu menutup kesedihan di hati dengan mengukirkan senyuman kepadaku..Di saat itu,aku yang rasa macam mahu menangis kerana tak sanggup lagi dan aku dapat rasakan akan kepedihan yang dia alami..

hmm,nak kongsi dengan korang tentang kesedihan yang dia alami..yang aku rasa mahu kongsikan bersama dengan korang semua..dan aku pasti semua manusia mempunyai masalah yang tersendiri..'Manusia' sangat pandai menyembunyikan perasaan yang ada..Takde orang yang tahu akan perasaan seseorang jika mereka tidak menunjukkan reaksi yang menunjukkan perasan mereka tu sendiri..KIta tahu ke yang sahabat kita lapar,klau dia tidak merengek kelaparan?..kita tahu ke yang sahabat kita banyak masalah klau dia sentiasa dlam senyuman apabila kita disamping mereka..kita tahu ke yang sebenar nya dia mempunyai sejarah gelapnya atau kegemilangan yang tersendiri,kalau dia tidak katakan??..Setiap manusia perlukan kasih sayang,nilai ambil berat antara satu sama lain,dan yang penting bagi aku adalah nilai saling hormat menghormati yang menyebabkan setiap perhubungan sentiasa 'give and take'...

~In SorrOw mOoD~

Berbalik kepada sahabat baikku tadi,walaupun aku melihat ikatan kekeluargaan yang amat rapat antara mereka..Tetapi ada tersembunyi satu ruang kosong diantara mereka..Sahabat baikku ini tidak pernah mahu merengek klau dia tidak mempunyai wang..dia juga tak pernah merengek kelaparan,dia juga sentiasa tidak mahu menyusahkan keluarganya jika dia dalam kesedihan yang amat sangat..Apa yang dikongsi oleh keluarganya adalah kegembiraan..Kejayaan yang dia dapat...Aku tahu dalam hati dia sebenarnya sangat jeles akan orang lain..Kawan-kawan aku,klau minta duit dengan family dorg,family dorang mesti mencari jalan yang terbaik untuk anak mereka dapat hidup senang dekat universiti ini..Aku pun camtu jugak..Same with the others....Tapi dia....

Masalah ini berpunca disebabkan perangai ayahnya yang bukan tidak kisah dengan keluarganya..Tetapi dia tidak pernah hendak menyalurkan rasa tanggung jawab dia..Ayah dia sentiasa mahu menggunakan duit anak2 mreka..Dia juga ada ceritakan,ayahnya sanggup mengambil tabung adik kecil nya..Nape ada ayah yang sebegitu rupa??..Ayahnya yang pinjam duit sahabatku ini..Tapi dia tak salahkah ayah dia..Dia tahu yang duit tu untuk kehidupan keluarganya juga..Aku mendengar lagi,rasa kasihan pula aku mendengar penderitaan maknya..Maknya walaupun kepenatan yang melampau tetap melakukan pekerjaan rumah..Tetap berusaha untuk mencari duit untuk anak-anaknya makan..Muncul dari mulut dia "Knapalah aku dapat Ayah macam ni??"..Masa dia ceritakan masalahnya,kata-kata dan air mukanya amat menyakitkan aku...hmmmm...

So,aku nak mintak pendapat korang..Apa yang perlu dia lakukan??..aku pun tak tahu nak katakan apa kepada sahabatku ini..Hanya dapat menenangkannya seketika...


~HopE hiDup Dia sEntiAsa gEmBirA..~

Friday, April 24, 2009

LaSt dEsTiNaTiOn (sem 2 year 1) -----> KhaLEeL

Friday, April 24, 2009 7 Comments
Khaleel,khaleel and khaleel...huhuhu..Esok kama ngan nad nak balik da..So,kitaorang luangkan masa sekejap kat khaleel untuk bersama..Tapi malam tu,tak ramai plak yang order fries..aku ngan fiza je..Agaknya,mereka2 ini sudah boring kot..hahaha~..Abg fahmi ngan khairy join skali...hihi(abg fahmi mna kawan baikmu?selalu dia dtg skali..huhuhu.).Welcome to da club!!!..=)

Nadia ngan nonie,cian nonie mkan pasembur tak sedap ye...

adik & angah..
(ishk2 anak spe yg tgkap gmbar ak ni,pncahayaan takbest!!haha..)

Abang fahmi & khairy (ad date lain ae abg fahmi..=p)

Jmah,kama dan fiza(still mantain cool)

Camne mamak ni bole masuk dlam pic!!..ni nadia puyer onar,nk tgkap jugak pic abg tong gas(merangkap skandal nadia)..=p..


Wahh balik dari khaleel, aku,adik(fiza) ngan along(khairy) sambung study kitorang..Memandangkan cafe tekun sudah tutup lampunya,jadi kami naik ke foyer tekun nk mulakan perbincngan..Setakat ni dapat ulas pndngan karl marx ngan max weber ttg masyarakat..huhu..Teori tingkah laku manusia yang pening lalat~..Sekejap je perbincngan kami,sebb dah agak lewat da.Habis bncang,seperti biasa fiza ngan khairy mesti hantar aku balik saujana..Yeay! bagus adik beradik aku ni,yela dah tgah malam. kang jadi ap2 kat aku susah plak kamu semua nnt kan..haha~.nant gadis 7-37 dah takde exco huru hara...

Sebaik sampai dibilik, rehat2 jap..then bukak blog nadia..Sangat terharu dan mensyahdukan entry yang nad mention ttg ak..ayat yang nad bagi kat ak:

** to JAWAHIR... syg, disaat mengetahui kamu terpaksa pindah ke Indah Kembara sem depan, hati ini hancur luluh dah..hehe..tp xpe..sy mengerti..kamu perlu menyelesaikan tanggungjawab sbg seorang Navy!!!..nnt rajin2 dtg saujana ye

Roomate aku yang tersayang ni saje je buat hati ini terusik agi..huhu..anyway,thanks nad coz be concern to me..wo xiang nin!!!..

hidup mesti diteruskan,kenangan yang ad kita sandarkan sebagai pemangkin kejayaan..kegembiraan dan hubungan yang terjalin akan aku kekalkan tanpa pandang ke belakang (cehh jgan pndang belakang yer!!)..

p/s: for nadia - I know what kind of guy that u like k!! jangan rsau abg tong gas jatuh hati ngan ko pun aku tau ko akan smackdown dia..hee~

for abg fahmi - Sori,tak pandai nak gelapkan mata kan pic ni..hehe,sy tak suka bnda yang sulit...biar terang-terangan ae...dun angry with me...nnt cpt tue..lalaa~

Sekian.......

Thursday, April 23, 2009

MaSak2 berSama GaDiS 7-37 & PyJaMaS pArTy..

Thursday, April 23, 2009 2 Comments
22 April 2009 [Rabu]

Hari ni kami buat masak2 untuk gadis2 yang melepak di bilik 7-37..Pagi-pagi rabu tu kama dah bagi mesej kat kami bertiga suh bangun ari ni nak g tesco beli barang masak2!!!..
nonie ngan aku je yang berdaya bangun..nad dah tak boleh bangun da,sebb dia tdo pkul 5 kot..heee~..

sudah habis bersiap,kami pun singgah ke cafe menunggu jimah dan siti untuk ke tesco bersama2...dah ada semuanya kitaorang pun geraklah..jasmine tak ikut skali sebb dia ada exam bahasa jepun hari tu..


Didalam bas~jmah,nonie,aku,siti dan kama....

sesudah sampai kat jejantas kami tukar bas agi..bas pengangkut setia kami..hihi..=).sampai kat sg 2 sambil berjalan ke tesco,ada orang bersuara..kama ngan siti pun bersuara"makan kat kfc mesti sedapkan.dah lama tak makan"..aku tau nonie teringin cngat nak makan..kama ckap ag"jawahir,kita mkan kfc ae..bole tak?"..aku pun tanya kat dorang.."spe nk mam kfc?"..nonie kata "aku tak ckap,tapi kepala aku dah mengangguk ni.".hmm da pham ngan perangai dorang..Akhirnya,semua sepakat nak makan tgah hari kat kfc..sebelum tesco makan dulu isi perut kat kfc..huhu..

kami sewaktu mkan di kfc...

dah habis makan,kami menuju ke tesco..sampai jugak kat kfc..terus g cari bahan2 yang perlu dimasak..first,amik cendawan ngn barang dlam tin lain..prego,spageti ngan bnda2 lain..pastu menuju ke tempat sayur-sayuran..

aku,kama dan jmah memilih daun bawang dan daun sup yang segar~

spe nk sayur ni??


mereka yang sibuk membincangkan barang apa yang hendak di beli lagi..



aku ngan siti di tmpat kanak2..



pose yang sama ngan cik kama..



semasa menunggu untuk membayar.ishk2 tak lama btul..



selepas beli-belah,kami beli aiskem!!=)..tq nonie blanja sy aiskem..



barang yang kami tlah beli di tesco~


ibu jari ku berdarah sedikit sewaktu mmgg tin prego..huhu..



bahan2 yang kami tlah sediakan..


makanan yang telah siap di masak dan dihidangkan..sorila tak cantik susunannya,bilik org bujang..hee~

barang2 yang telah siap dikemas oleh kami semua selepas makan..

kami mula makan dalam pkul 6 ptang..pkul 11 pagi kami g beli barang..pkul 3 ptang kami sampai bilik,then terus masak2 bersama..aku,nad,kama,nonie,siti,kama,jimah,syikin,nina,aina,jasmine ngan mashitah yang join makan2 ptang tu...sangat sedap,thanks semua yang berganding bahu masak2 kat bilik ni..
malam tu kami buat pyjamas party..semua pkai baju tdo..hee~..seluar tdo aku,nonie ngan kama sama..kami beli masa g tesco ari tu..malam tu kami borak2 sambil tgok movie tuk santapan minda..hahaha~

hmmm,ari ni aku dapat tau yang aku kna pindah kat ik jugak..masa tu rasa agak nak nangis,nasib baik dalam bilik ni ada kama,siti,nonie ngan nad..takdela rasa sedih cngat,dorang tnangkan aku jap..hmmm,rasa sedih sikit sebb dah tak boleh nak bersama selalu dengan kamu semua..jaga bilik ni baik2 yer..huhu..

Wednesday, April 22, 2009

ExAm wEek Vs HoliDaY aT yAn,KeDAh..

Wednesday, April 22, 2009 2 Comments
18 APRIL 2009 [sabtu]
Berjalan-jalan di kedah.Ini adalah gara-gara rancangan kak anis dan kak ida yang tidak diduga..Ingat lagi malam tu,17 April,aku saje tgok status k.anis dalam ym...dia kata ecok nak naik gunung jerai..spe nak ikut????..so,aku pun saje mengacah mau ikut..tak sangka akhirnya aku pun terjun dalam plan mereka untuk menaiki gunung jerai...akhirnya,akak2 aku ni telah tetapkan pkul 8 pagi tunggu kat bus stop depan khaleel..So excited!!!!,aku tdo lambat malam tu..hahaha..smpai k.anis da ubah status ym dia suh aku ngan k.qemek tdo..hee~

M03-7-37,SAUJANA:
aku dah bangun dari tidur...solat ngan siapkan diri dengan apa yang patut..Lepas habis packing barang aku bersama jasmine pergi ke tempat yang telah ditetapkan..hahaha..k.ida(pilot kami) pun mengambil kami dekat bus stop depan khaleel..Pengembaraan pun bermula......

GUNUNG JERAI:
Laju gila k.ida bawak kereta,aku rasa cam tak sampai satu jam dah sampai..huhu..Rasanya last aku jalan ngan mak aku kat kedah waktu aku masa kecik2..masa farid,farah ngan amir takde ag..So,bagi aku yang baru nak meningkat dewasa,this is first time k!!..hihihi..first time jugak ngan kawan-kawan aku kat sini..=)..suka cangat..Best2!!..
Masa nak naik gunung jerai,rasa sejuk cangat..ada rasa sejuk atas gunung tu..k.anis ngan k.ain dah keluarkan kepala mereka melalui tingkap dan menjerit2 dah...gembira cangat kot..hahahaha..tangkap gambar dan ad jumpa kawan baik kak qemek...Monyet!!!!..hihi..dari bukak2 tingkap luas2,abis gelabah tutup tingkap bila cik nyet ada depan mata...ape2 pun cian kat kak ida,tak dpat nak main2 mcam kami dlam kereta,dia kna concentrate bawak kereta...takpe k.ida,jasamu sentiasa dikenang!!!!


thanks kak ida!! tanpa mu kami tidak kemana2..sebb kitaorang semua tak de lesen.hee~

Di atas gunung jerai..berjalan sambil tgkap pic..


Belakang kami ad muzium,tapi tak leh masuk,dlam proses baik pulih..



k.anis,aku ngan k.ida...



k.ida,k.anis,jasmine dan aku diatas gunung jerai..=)


HUTAN LIPUR SERI PERIGI:
kat hutan lipur seri perigi ni ada air terjun..tapi kami tak mandi kat sini,kami nak mandi kat tempat yang berdekatan ngan kg tok wan kak anis..kat sini kami berkesempatan untuk menaiki kuda..hahahaah..tak sangka dapat naik kat sini.sebab kat sini sepatutnya takde kuda,tapi disebabkan ad orang bwak kuda2 dia jalan2 sekitar kwasan ni,kami pun dengan tak malunya naikla..hihi.nama kuda yang aku naik ni saddam...'Saddam' kuda yang jinak!!!


Saddam dan aku,baik puyer pose..


AIR TERJUN TITI HAYUN:
sebenarnya aku dah lupa nama air terjun yang aku pergi ni..lpas aku post,k.anis bagitau kat aku yang nma nyer titi hayun..so,aku edit loh..huhu..Aku dapat kongsi gambar ni je la ngan korang..gambar tangan kami bertiga,kak anis,kak qemek dan aku..Tak baik tgok anak dara orang mandi,so gambar kami mandi tidak ditayangkan..hahaha~..Seronok dapat pergi kat sini.berendam ada la dalam 2 jam..hilang stress,baring2 dalam air..makan2,buat facial (thanks kak ain,facialkan muka sy!!)..tempat yang kami lepak ni tak ramai orang..tapi dekat kawasan bawah dah rasa cam ad sukaneka kluarga,sebb ad yang bawak family dorang main bola dalam air..Apa2 pun kami enjoy!!!




PANTAI TANJUNG DAWAI:
Setelah habis mandi,kami rehat jap kat kampung tok wan kak anis..solat zohor dan tdo jap..sebab waktu tu agak panas klau nak g kat jeti tanjung dawai..so,amik masa rehat..aku pun tdo la kat ruang tamu..kak qemek ngan kak ain dah merayau dengan basikal tok kak anis..aku sibuk diulit mimpi...ahaks~..jasmine gerak aku banyak kali da,tapi rasa best cngat tdo dlam suasana kg..huhu..akhirnya aku bangun jugak..selepas solat asar kami pun bertolak ke pantai tanjung dawai....


semua masuk..tapi mna kak ain???


tak tau apa yang dicari di pasiran pantai..

gadis pantai tanjung dawai~


JETI TANJUNG DAWAI:

Dekat jeti ni,kitaorang membeli belah sikit tuk kawan2 kami yang dok kat hostel tu..Cian dorang,minggu ni dah la tgah exam week..tapi kami keluar jugak..aku ngan jasmine belikan untuk gadis 7-37 keropok..Nanti boleh kami masak sama2..hihi..untuk family aku ada aku belikan belacan tumbuk ngan ikan bilis yang sememangnya murah kat sane..




MAKAN SEAFOOD:

Masa makan kat sini,mmg tak puas hati..Tom yam dia cngat mahal..5 ringgit satu kpala..pada aku mahal la kan..sebb aku rasa dlam 3 ringgt dah dapat..huhu..tapi biarlah,aku malas sebb tomyam nant spoil kami puyer keseronokan..biarkan sajalah labu.....

kami tgah memesan order mamam..=)

Wahh dapat tengok matahari terbenam..klau dapat tengok dengan orang tersayang mesti romantik kan..hahaha~

in romantic mood~


TAMAN KOTA LAMA,PULAU PINANG:

dah sampai kat pulau pinang,alang2 dah keluar..kitaorang pun bercadang keluar jlan2 kat pulau pinang..Pergi kat kota lama,sambil rehatkan minda melihat air laut...


Lastly,dalam pkul 12 tgah malam rasanya aku sampai ke bilik..berjalan waktu exam week..hmm,tak sangka aku buat camtu..sebab aku tak pernah agi buat camni..Klau dulu,study week mesti kna study,klau tak..rasa cam ilmu tu akan kuar ilang camtu je..hahaha~..maybe sebb gap exam aku jauh cngat..sebab tu rasa agak bosan nak menunggu untuk menjawab exam..

By the way,thanks to kak ida,kak,anis,kak ain,kak qemek dan jasmine yang sama2 pergi berjalan2 kat yan,kedah...Kamu semua mmg best ngan gila2!!

=)......

Sunday, April 19, 2009

ShaDow..

Sunday, April 19, 2009 7 Comments


Aku suka bagi korang wat tekaan tentang gambar..
korang rasa dalam gambar ni ad bape bayang-bayang orang?
Ini adalah salah satu pic yang aku tangkap masa sampai kat taman kota lama,lpas kitaorang puas berjalan2 kat kedah dan aku rasa cambest nak kongsi pic ni ngan korang...

Sape yang rasa mata dia boleh mentafsir bayang,sila bagi jawapan ya!!..=)
tak pun korang leh teka aku yang mana satu..hee~

Thursday, April 16, 2009

+HaPpY tO ZAinAL,NaDiA,NoniE n JaSmiNe..+

Thursday, April 16, 2009 5 Comments
Hari ini baru kami nak menyambut besday zainal..Sudah berkurun kot,sebab besday dia 7 Mac hari tu,pada jam 12.00 malam tepat,7 Mac kami meng'wish' zainal yang sudah menjangkau umur 20 tahun..Lpas wish,Zainal pun janji ngan kitaorang tuk belanja kami makan..(patut ke?haha..kami yg patut blanja diakan..dah rezeki,terima je la..=)...)

HOoray!!!makan jugak akhirnya,di MUTIARA setelah lama merancang sebab ramai cngat yang ada hal dan ada je benda yang terjadi yang membuatkan kami tak dapat keluar sama2..Hari ni baru kami semua free,klau nak buat lpas2 ni,mereka yang dok kat perak semua nak balik umah dah.hmm,pagi tadi aku ada exam masyarakat maklumat,paper Dr.Azrina merangkap Penasihat Akademik aku..Setakat ni,Alhamdulillah aku dapat jawab soalan dengan lancar...

Lpas exam,aku tertido dan bngun je aku ngan nonie pergi mencari kek di sg. 2..Di kedai yang bernama jasmine(jasmine ni kdai ko ke?.asal aku tak dapat diskaun pun??huhu..)
Kami dapat membeli kek blue berry yg comel.Kek ini khas buat kawan2 ku yang belated dan becoming besday..

Zainal:7 Mac,Nadia:13 Mei,Nonie:29 Mei dan Jasmine:5 September..

Di Mutiara, yang makan-makan malam tu aku, nadia, nonie, jasmine, fiza, zainal ngan hafiz..agak terseksa jugakla menunggu makanan kat mutiara,dah habis cerita hantu kelliwon tu pun kami tak dapat air agi...Nasib baik semua sibuk bercerita buat lawak ngan merepek2,so masa menunggu tkla terasa cngt..
dah habis makan,kek blue berry ni kami bedal habis2 an...makan terus macm tu je,macm mkn nasi berdulang plak..hihi..
anyway,thanks to zainal sebb belanja kami makan...dan kepada nadia,nonie ngn jasmine..Happy becoming besday to you..Hati-hati korang,sebb dalam bilik ni dah ad telur ngan tepung..Boleh salut korang untuk wat goreng nnt masa besday kamu..hahahah(gelak jahat)..=)



Di JASMINE BAkery..


HaPpY tO Zainal,Nadia,noniE dan JasminE..


Wow!!suka tgok kek ni..Rasa cam tak mau makan..hihi..



NoniE,NadiA n mE..


KaMi sEmuA yaNg tgAh membEdal kek..=p..



KeK yAnG suDaH dibEdAl olEh kAmi..sEdAp cnGt..

Monday, April 13, 2009

*GadiS 7-37*

Monday, April 13, 2009 4 Comments


huhu,akhirnya siap jugak slideshow aku buat tuk geng2 aku ni..
nama geng ini adalah gadis 7-37...ini adalah kerana kami selalu lpak dibilik 7-37 di saujana..merangkap bilik aku dan nadia...
aktiviti yang slalu kamu lakukan bersama adalah:
  • Main masak2(semua msakan adlh sedap2 belaka walaupun simple..hihi.Especially spegetthi n sardin..)
  • Tgok mOviE,cerita yg rasa cam satu kepala bole masuk..
  • Mkan FriEs kat khaLeel,hehe..=)
  • Jalan2 cari pasal kt Queensbay,bukit jambul,kOmtar dan Perangin Mall
  • Study sama2 wlaupun berlainan kosmetik..
  • Mkan dan makan lagi..kat mnE2 yg rasa kami nk mkan..
  • Menghuru harakan keadaan sekeliling..
  • Sharing,caring and Loving each other..
oritE kawan2,semoga kita berjaya bersama2 dalam alam universiti ini..
lOve Our momEnto in this sEm..
mesti aku akn teringatkan korang klau aku pindah Indah Kembara nanti..jngan lupa aku tau..
huhu,terasa syahdu plak..huaaaahhh...

Sunday, April 12, 2009

*ChAyOk2!!*

Sunday, April 12, 2009 4 Comments

Pic ni jadi satu semangat kat aku untuk study,hahaha...sebab dia gmbar bLeAch...cOmel tak???..=)
aku dapat dari wahyuddin,dia bagi kat aku kat comment frenster sem lpas...masa dapat tu excited cngat..haha,thAnks to yOu.
wAhh suka bLeAch...bwu abiS tgok bleAch thE moviE.."The DiamondDust Rebellion-The Other hyourinmaru"..nak releasekan kesengalan yang ada..haha.
exAm mula 15 ApriL 2009,abis 29 ApriL 2009..

GoOd LuCk,kAwan2 jawab exAm nnt..
seMoGA kitA smE2 bErjaya...chAyOk2!!


Disebabkan aku baru membaca blog jasmine,my cuties fren...yang menyuruh aku ltak gambar powerpuff ni dlam blog aku sendiri,jadi aku terpaksa mengedit dan pun meletakknnyala...
to jasmine:dalam laptop sy ada bnyak gmbar ppg...garfield pun adla..tak kisah pun..hahaha..=p

p/s:sape nk jadi buttercup ngn buble???...aku yg blossom tu,rambut pnjg pkai baju merah..jasmine kamu jd buttercup eh,sebb kamu suka kaler hijaukan...hehe.

(aduhai jadi kanak2 sbtr,sebb dh tak larat nk baca buku yg hnya tulisn semata2,black n white,tkde gmbr menarik pun..huhu.sebb tu ltk gmbr ini yg warna-warni..)

ok smbung study,aja-aja fighting!!!!

Tuesday, April 7, 2009

+PeSanaN EmAk..+

Tuesday, April 07, 2009 2 Comments
Mak pEnAh pEsaN....

Masa aku sekolah rendah..
angah belajar rajin-rajin
mesti dapat yang terbaik..
jangan ambil hak orang..
jangan sakiti hati orang..
jangan kurang ajar ngan orang..
sebab kamu tu baru nak hidup,
dunia yang sebenar kamu tak merasa lagi...

Masa aku sekolah menengah aku masuk asrama..
aku asyik nangis je...
rindu kat mak ngan abah,walaupun perjalanan dari hostel aku dengan rumah tak sampai 15 minit..
untuk tenangkan aku..
mak aku pesan...
Angah,
Matang dalam pemikiran kamu ya..
bijak untuk merancang kehidupan..
buat pilihan yang terbaik bagi kamu..
fikir dahulu sebelum buat keputusan..
kamu bukan kanak2 lagi,kamu sudah remaja..
remajalah yang banyak onak berdurinya..
jangan terlalu ikutkan kawan...
Biar kawan yang ikut kita dalam menuju kebaikan..
Mak taknak anak mak sedih, mak nak tengok anak mak gembira dan bersemangat selalu..
dan yang paling penting..
jadikan semua ahli keluarga kita sebagai sahabat,kawan,kekasih, bestfriend dan segala2nya..
cerita segala masalah,kegembiraan,suka duka dan segala apa yang terjadi pada kamu..
biar kami yang tahu dahulu dari yang lain..
jangan membelakangkan keluarga,
sekali orang tidak percaya pada kamu,selamanya akan begitu..
tetapi jangan lupa juga pada Yang Esa..
luahkan segalanya pada-Nya..
kata orang,bila ada bnda tersimpan dihati..lama-lama akn berkarat..
tapi jika kita luahkan pada Allah S.W.T hati kita akan bersih-sebersihnya..
akan menjadi lebih tenang...

lpas tu,aku pun mulakan langkah aku..
merancang kehidupan aku sendiri..
cuba perbaiki diri dari hari kehari..
makin lama,pencapaian aku semakin bagus..
terima kasih mak,atas pesanan mu..

Masa aku mendapat keputusan SPM,

aku dapat rasa lagi dakapan emak ku..
ingat lagi Cikgu Zubaidah merangkap Kaunselor sekolah kami kata pada emak..
"jangan risau kak,jawahir dapat keputusan yang baik..saya pun tak sangka dia dapat macam tu".
aku pun tunggu slip yang ada ditangan cikgu itu..
Alhamdulillah, matlamat aku telah tercapai...

Masa menunggu untuk kemasukan ke Universiti...
Mak aku pesan lagi,
jaga rumah ye angah..
jaga adik-adik baik2..
masakkan nasi untuk dorang...
kmas rumah..
tgok adik pergi sekolah..
Sebb nanti kamu akan meningkat dewasa..
semua kerja rumah kamu kna tau..
lagi-lagi anak gadis seperti kamu yang akan menjalani kehidupan rumah tangga kelak..

Masa nama pelajar yang masuk ke Universiti sudah diumumkan..

aku diterima masuk ke UiTM dan matrikulasi...
Semasa aku tau aku diterima,aku rasa sangat bersyukur...
Syukur Alhamdulillah Ya Allah,
Engkau berikan kehidupan ku dengan jalan yang mudah..
Masa tu mak pesan..
hmm,bagus anak mak ni..
tapi angah kena buat pilihan..
nak pilih Uitm atau matrik..
Mak tak paksa,tapi fikirkan masa depan kamu yer..
mak nak anak mak senang..
dapat tolong family...
dapat tengokkan adik-adik..
dapat jadikan inspirasi kat adik-adik..
sebab bila tgok kakak2 dia berjaya..
adik-adik akan ikut...
Langkah pertama angah..
akan menjadi langkah yang seterusnya oleh adik2..
untuk menuju ke menara gading..

Jadi,aku pun memilih ke matrikulasi,
sbab ini adalah rancngan kehidupan aku yang telah aku aturkan sejak ting 1 lagi..
aku pasti apa yang aku lakukan..
dengan segala pesanan mak aku yang telah mmbentuk peribadi aku ni..

Di Matrikulasi..

mak pesan lagi...
jangan leka..
tunjukkan kat mak segala kebolehan kamu..
tapi jangan active sangat dah..
sebab risau mak tgok masa kamu sek men..
tak rehat mana pun..
just focus on ur study..
lpas ni mak jarang jenguk angah..
sebab tinggal kat perak kan..
mak ngan abah kerja,ada adik2 sekali untuk dijaga..
jadi,jaga diri baik-baik..
jaga kelakuan kamu tu..
jaga maruah diri...
kamu dah semakin besar..
tapi,mak yakin pada kamu..
kamu akan dapat apa yang kamu citakan..

USM,
menjadi destinasi yang telah ditakdirkan bagi aku meneruskan pengajian..
aku dapat rasakan lagi kegembiraan yang family aku tonjolkan..
Alhamdulillah,syukur sekali lagi jalan aku dipermudahkan...
Masa hantar aku,
mak aku pesan..
lepas ni semua perkara kamu aturkan sendiri..
jadual belajar,aktiviti kamu..
semua orang dah tak kisah da..
jadi,pandai jaga diri..
dapatkan 4 flat...
jangan buat bnda yang bukan2..
huhu..

aku pun meneruskan hidup di Universiti ini..
so far,is good..

Bukan mak saja yang banyak memberikan semangat dan pesanan yang membangun untuk aku..
abah,along,kawan-kawan..malahan adik2 aku yang selalu membuatkan aku sentiasa mahu ke depan...

teringat pesan arwah atuk aku..
makan ingat cemerlang,mandi ingat cemerlang,pkai kasut ingat cemerlang...
nant mesti kamu cemerlang dunia ahirat..
I like the way U said Atuk!!,sngat bersemangat..buat cucumu ini ingat sampai sekarang...

Walaupun aku seperti 'anak mak' tetapi itu bukan aku..
bagi aku,aku sangat menghormati emak...
aku tetap cari jalan untuk masalah aku sendiri melalui pandngan mereka..
aku tetap berusaha keras sendiri dengan terasanya semangat yang mereka berikan..
aku tetap mencapai apa yang aku inginkan dengan diiringi doa dan restu mereka..
aku tetap dapat berdikari jika aku bangun dan jatuh..
semua itu,adalah atas sebab aku dan mereka sentiasa ada bersama..
walau dalam apa jua keadaan....
serta syukur pada mu Ya Allah kerana permudahkan hidup hambamu ini..




HeAvy rAin vs SeCreT rEcipE..= ????

Tuesday, April 07, 2009 4 Comments
5 days wit my family...
tak rasa macam 5 hari pun,huhu...rasa macam kejap sngat..apa2 pun thanks dekat seseorang yang bawak saya balik rumah hari tu..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

sangat2 best balik aritu,tapi kami sekeluarga tak dapat luangkan masa bersama selalu..sebab masa aku balik tu,abah asyik kerja pagi sambung petang je,along ngan fatin plak g kerja awal pagi balik malam jugak..huhu.It's okay,dah jumpa ngan dorang dah rasa terubat rindu aku ni..

sabtu 4 april 2009 pkul 7.15 pm..
aku bersama mak ngan adik-adik kecik aku yang lain pergi ke Sacc Mall,Shah Alam gara-gara nak beli kek secret recipe untuk menyambut kejayaan fatin dalam SPM..nak jadi cerita,aku keluar dari kereta je nak pergi beli kek tu,tiba-tiba hujan turun dengan lebatnya..aku dah dapat hint dari along da,sebb dia kata kat kl dah ujan lebat giler..Malangnya,payung tiada di dalam kereta..huhuhu...aku pun terusla pergi beli kek chocolate indulgences yang semmgnya family kami addicted..hahaha..

Masa membeli kek tu,ujan mencurah2 dengan sngat lebat..pndnganku kabur,awan itam..suasana yang membingitkan dengan bunyi guruh yang kuat bersama kilat..Masa aku tunggu tu,skali banner yang terletak kat kedai secret recipe tu terjatuh..terkenala kat kpala minah sorang tu ngan kekasih dia..cian dia,pastu dah tak lalu nak makan plak..klakar je tgok mereka berdua,sbb awek dia dah malu..huhu,padahal takde sapa yang tgok..huahuahua..

Meh cite kejadian yang agak mengelikan hati aku plak..haha..lpas dah bli kek tu,aku pun keluar menunggu mak aku yang tak mahu-mahu jugak bergerak amik anak dia kat depan pintu shopping mall tu..huhu.aku la tu kan..ujan lebat takpe,aku bole redah lagi..tapi guruh ngan kilat tu yang aku lmah tu..bole plak masa tu aku boleh terbayang klau aku redah kna kilat,surat khabar yang bertarikh 5 april akan bertajuk begini:"Seorang remaja perempuan terbunuh gara-gara meredah ujan lebat selepas membeli kek untuk menyambut kejayaan adiknya"..tak ke tragis bunyi yer..tak sempat nnt sambut ngan makan kek tu ngan family aku..So,aku ngan blurnya tunggula mak aku..At last,mak gerakkan jugak kereta tu amik aku kat depan shopping mall..bukan takmo tepon mak aku suh gerak,tapi talefon my mom,tertinggal plak..jammed btul..huhu..

Aku pun tunggu la ngan penuh kesabaran,mak pun datang...aku pun melangkah la nak masuk kedalam kereta..jalan penuh dengan ketelitian...tup..tup..aku pun terjatuh...adeh,segan sih..kek yang aku pegang tu pun telah rosak sedikit..gara-gara aku menahan daripada jatuh dengan kek tu...bangun-bangun je aku masuk dalam kereta,aku ngan mak aku gelak bukan main lagi..rasa sangat lawak..hahahaha..lagi beberapa langkah untuk aku masuk dalam kereta,dah terjatuh..licin sngat tu,nonie kamu puyer selipar telah membuatkan ku jatuh..huahuahua..apa2 pun kek tu telah penyek,dan aku pun tak boleh buat ape2 dah..hahaaha,nasibla yer kamu fatin nabila..

Balik je rumah,along ngan fatin dah ada kat dalam rumah da.aku pun malas nak suprise2..sebb mulut adik2 kecik aku ni tak bole bagitau rahsia..masuk2 umah dah bising2 dekat kak lang dia yang kami belikan dia kek..huhu..takpela,adikkan huhu..Anyway,memang nikmat gila dapat makan whole kek chocolate indulgences secret recipe ngan family aku..Wallah,what a lovEly taste..hmm macam biasa nak kongsi pic ngan kamu semua....marila tengok gambar kek yang telah aku rosakkan..hahaha..


Chocolate indulgence yang telah aku 'destroy' kan..haha..



Semoga FATIN NABILA success selalu!!

Minggu ni aku mkan banyak sngat kek,lpas bli kek tuk fatin..buat kek chocolate plak lagi..makan la kek lagi..huhu..abisla saya kalori yang aku makan sudah bnyak sih..huhu..ada bawak sikit bagi group kawan2 aku makan kat usm ni..dorang ckap sedap!!yeAh!!...OpSss lupa plak nak wiSh for my mom n Dad.."HAPPY ANNIVERSARY".Ulang tahun perkahwinan mak ngan abah yang ke-24,5 april 2009 aritu..