follow me @jawahir18

Monday, November 22, 2010

Aku Labah-Labah Bertatih~

Monday, November 22, 2010 0 Comments
sebentar lagi akan pergi ke RSAT ( Rumah Sakit Angkatan Tentera)
bagi buat medical check up untuk ke ACT Di KDSI I nanti...
hmmm nak mood berkarya tiba2 muncul dalam diri ini..ceritanya bermula dengan seekor labah2 yang baru dilahirkan dan dia mula bertatih...

Aku Labah2 bertatih..

aku seekor labah2..
baru dilahirkan oleh ibuku..
dilahirkan di sebuah bas..
di sewaktu hendak senja..

aku bertatih..
melihat keadaan sekeliling..
melihat ragam manusia..
si kecil menangis2,ibu menenangkan..
Si cina sibuk memakan keropok yang ada ditangan..
dua orang dari barat melayan perasaan masing2..
aku terus bertatih...
terhenti di suatu sudut..

Suram...suram suasana di luar..
malam tanpa bintang...
aku baru dilahirkan..
tapi aku dapat rasa kesuraman itu..
bulan...tiada kelihatan..
cahaya yang timbul disebalik awan..
kurasakan ia bulan..
entah..aku tak dapat fikirkan itu..
kerana aku baru bertatih...

aku teruskan bertatih...
ku lihat manusia ini..
penuh dengan seribu air muka..
entah..aku si labah2..
mungkin tidak mngetahui sifat manusia...
tapi sangat tertarik..
melihat sesuatu keluar pada matanya..
titisan demi titisan air keluar di mata..
aku melihat lagi...
dia bercakap sendirian..
aku dengar..dengar & dengar..
terdengar suara hiba..suara penuh kekecewaan..
suara sayu..suara minta pertolongan..
aku seekor labah2 yang baru bertatih..
apa yang perlu aku lakukan..
hanya terdaya melihat & mendengar serta menemani..
walaupun ku tahu..
labah2 bertatih sepertiku..
tiadak mungkin dapat manusia lihat..
kerna aku kecil & waktu itu gelap..

dalam keadaan kesamaran..
air mata manusia itu tidak berhenti..
titisan demi titisan..
kadang2 kulihat mengalir laju..
kadang2 ia setitis dan setitis..
manusia itu asyik melihat pemandangan luar..
aku melihat sama apa yang menarik perhatiannya..
tiada apa..hayan pohon-pohon..
teguh berdiri..
pandangan manusia itu kosong..
aku seekor labah bertatih..
hanya dapat melihat..

Di sudut air muka itu..
aku hanya dapat berdoa kepada Tuhan Yang Esa..
hilangkan rasa hibanya..
hilangkan rasa kesengsaraannya..
hilangkan rasa kosongnya..
tumbuhkanlah jiwa..
jiwa yang menyinari hidupnya..
kerna aku hanya seekor labah2 bertatih..
dapat merasakan manusia itu..
perlu juga mulakan tatihan..
bertatih dan bangkit..
bangkit dari keresahan...

begitula kisahku satu malam..
mula dengan tatihan..
melihat kejadian alam..
& mula memahami air muka manusia itu...

Sunday, November 21, 2010

Berlawan dengan LIPAS...haiyark!!!

Sunday, November 21, 2010 0 Comments
fuhhhh...
lipas plak aku nak cite kan..hahaha..
kejadian lipas ni bukanla menakutkan sangat tapi yang agak menyeramkan sebab aku pegi tengok cerita hantu bangku kosong sebelum aku berjumpa dengan si lipas itu..huhuhu


(klik pada gambar jika mahu lihat dengan lebih jelas)
*padahal taknak besar2..kang aku tak bukak2 blog ni kang..haha*

Seram tak die puye poster..huhu..Aku tak la tengok permulaan cerita ni sebab aku dah tertido kt bilik..sebab ade si cilik 3 orang yang dok menari2 mengacau aku dalam bilik tdo..aku terus bangun ke ruang tamu
tup..tup..kat ruang tamu tu dorang tgah layan cerita hantu bangku kosong..adeiii..aku ngan mamai2 dok layan la jugak kan..sampaila aku segar bugar sebab melihat aksi2 seram mereka..*tapi kurang seramla jugak*..hahaha

ok,abis tgok cite tu,sume dok g buat hal masing2..aku yang dah tdo tadi takdela aku nak pegi tdo..
dalam pukul 1.30 pagi aku g la mandi sebab panas sangat..
dok2 best mandi...tiba2....
ketik2..tik2...ae bunyi yang tak menyenangkan aku...
jeng2...lipas tu terbang ke lantai bilik air..
adusss ngacau sungguh ni..
aku terusla berlari keluar mencapai shieldtox...
dan menyembur lipas itu sambil rasa kegelian..hahaha..lawak dowh..sume wat bodoh aku jerit2 waktu tu..huhu..
da settle aku smbur dan lipas tu hilang..aku sambungla mandi balik..
dalam keadaan berjaga2la jugak..
dah habis mandi ni...aku pandang bawah kat lantai..lipas tu ade balik..
tapi tengah nyawa2 ikan..huhu
bila la plak die ada kat bawah ni..
aku dahla tengah ade feel seram lagi lepas tgok cite hantu bangku kosong tu..
then,aku kuar terus biarla lipas tu menyambung nyawa sorang2..
huhu..
apalagi aku tak tutup lampu bilik air lagi..
nasib adik aku yang sorang ni tak tdo lagi..
Farid jadi peneman aku kat dapur nak tutup lampu,air dan segala bagai..
tup2...ada lagi sekor lipas yang cergas..
bergerak2 menuju kearah aku..
adoiii..apa la plak ni..
farid dah jerit2..
aku nak memaintainkan diri aku depan adik..
dan untuk menjadi tauladan dan kakak yang berani depan farid..
aku slow2..blah g depan..
amik penyembur serangga tu..
dan sembur lipas tu....
hahahaha..amik ko!!..
Akhirnya 2 ekor lipas telah aku kerjakan pada pagi2 buta itu..
hahaha..

p/s: lipas adalah serangga perosak..ia akan rosakkn ap sekalipun waima akhlak anda..haha..lu pikirla sendiri ya!!*

sekianla cerita sang perawan dan seekor lipas..kui2..

Tuesday, August 31, 2010

Sang Kepala Dua...

Tuesday, August 31, 2010 0 Comments

(gambar sebagai hiasan)


Kalau roda itu tidak diputarkan oleh sang kepala dua..
hatiku menjadi senang..

kalau tali itu disimpulkan oleh sang kepala dua..
hati ku menjadi kusam...

Bilamana sang kepala dua menonjolkan kekuatannya..
aku tidak endahkan..
kerana aku tahu sang kepala dua kosong dihatinya..
tiada kasih yang ada..
tiada rasa yang ada..
mahupun tiada apa yang ada..

sayang seribu kali sayang...
aku nampak sang kepala dua tertunduk meniti hari-hari mendatang..
kerana kosongnya hati sang kepala dua..
kerana ammarah yang ada dalam dirinya..
mungkin air suci dan iman dapat menenangkan..
dan semestinya hidayah Allah yang Esa mengisi kekosongan jiwa..

Sunday, August 29, 2010

silent..

Sunday, August 29, 2010 0 Comments
hey u..
dah bape kali cakap..jgan buat die sibuk nak buat..
kan dah terpadah dan tergadah..
selalu sangat ego..
sila kurang kan ego tu...
klu ego sngat makan diri sendiri..
bila dah makan barula padan muka..
hohoho~..
tutup idung tu klu malu sangat..
siyes malas nak cakap dah..
senyap sepanjang hayat...

Monday, July 19, 2010

tik tok..

Monday, July 19, 2010 0 Comments
dalam dua minggu ni je rasanya aku akan lapang..
tiada latihan,tutorial atau bnda-bnda yang berat dalam kepala hotak aku ni..tapi sangat kelakar bila aku rasa masa ni sangat2 lambat berlalu..tidur baru 10 minit dah rasa seperti sejam rasanya..bole jadi gila ni sebab terasa cam kat negara lain plak..hahaha..
hari makin hari aku meningkat dewasa..tapi aku tak dapat merasakan perubahan dalam diri aku atau dalam pemikiran.
Adoyaiii~..cite berat2 ni buat ape,meh gtau bite yang best..ade lappy baru..;))..hehe..
tapi aku tak pandai guna windows 7 ni..
macam2 la box yang die keluar..kang aku main tekan je..naya laptop ni..aku dahla sengal + mengal dalam teknologi komputer ini..huhuhu~..hopefully lappy ni dapat bertahan dengan aku smpi aku dapat anak + ade cucu nnt..warranty 6 tahun ni..perlulah kot disamping aku lama sikit..
Adeh,skrg ni tgah terasa sakit gigi..gigi graham plak tu..mau je aku cabut je gigi ni sekarang...mne kawan aku dentist ni,paah ngan daus help me!!..akit gigi deh..huhuhu~..
entry kali ini aku nak menulis je tanpa sebarang gambar..haha..biar terbeliak biji mata aku bila baca nnt..hehe..
sedang berfikir..berfikir..dan berfikir..pnat dah fikir ni..nak jadi ahli nujum la plak senang sikit dapat tau dengan meramal je..hahaha..btw,kehidupan yang ade banyak kejutan baru rasa best sikit kan..*berfikir lagi*.heee~
hahaahahahahhaahah..*tetiba nak gelak dengan sangat kuatnya*..therapy for my stress..
[aku tak pham ap yang aku tulis ni,hrap spe yg baca ni pham..sebb kefahaman aku dh sengal kejap]..

Friday, June 25, 2010

+Project Wawa+

Friday, June 25, 2010 0 Comments
Tunggu...puye tunggu..puye tunggu...akhirnyaaaa
PROJECT WAWA siap!!!..hehe..
terima kasih banyak2 kepada salah sorang kwan sy drpd intake 22 sebb dh luangkan masa beliau untuk menyiapkan dengan meng"painting" gambar ni....

p/s:mnela ko dapat pic aku ngan wan ni ae..tapi klu tak silap mse raya haji kat KDSP kot..haha..anyway thanks bangat deh!!sangat2 menghargainya..kasi senyum lebar sikit..hehe..
(^____________________________________________^)

yang paling penting skali aku tgok pic ni bwu perasan aku ade lesung pipit...heh?yeke?hohoho~..
huhu..tapi yang sedih plak wan telah meninggalkan navy..aku pun klu takde wan aku tak bersemangat sgt nak jalani aktiviti navy ni..huhu..sebab dah biasa sangat buat smua bnda ngan die..
lari,lompat,kena selam,guling2,tdo dlm toilet,kena taji,menangis,ketawa,marah,masam..bau busuk,wangi,masam,masin,aku angkat ko..ko angkat aku(larat ke)..hihi..segala benda sume merasa bersama...last2 ko quit plak navy..aisemen,tapi takpe intake 22 ttp menjaga aku..hehehe...LOVE U ALL INTAKE 22!!

so ini pic kenangan aku ngan wan..ucapan "TRIMAS!!" diberikan kepada kamu budak berkaca mata yang aku doakan supaya ko jadi PPT or PPZ nanti..takpun jadi CO la..sebab die ni expert siap bole menghafal code morse A-Z lagi..haha kamu hebat!!..

Walaupun tudung aku senget,haha aku ttp mghargainya..ni la dak2 navy tak bole nak melawa sgt..selekeh je..asalkan cepat,bertindak dengan cergas..kecantikan huuuhuhu jaaaaaaaaaauuuhhh dibelakang yer..hihi..;p

Akhir kata...."SEDIA BERKORBAN"..

opss...aku nak edit sikit..hihi..selepas ber'ym' dengan beliau akhirnya aku dah ade jawapan dimana dia dpat pic aku..haha rupanya daripada blog aku ni jugak dlm entry "kemana sye menghilang selama ini..??"hihi..ni pic yg sebnar ye...----->

aku ingat ag ni masa aku g sunshine ngan wan..hohoho~..

BTW,aku dlm pic yg sebenar tak tembam cgt..huhu..;p

Tuesday, June 22, 2010

*Happy-happy bersama Abah*

Tuesday, June 22, 2010 0 Comments
SELAMAT HARI BAPA!!!..

kepada semua bapa-bapa didunia ini..hmm akhir2 ni aku sering terdengr berita kematian ibu atau bapa kwan2 ku..amat hiba hati ini bila mendengarnya..ape2 pun,aku hanya dapat doakan supaya mereka tabah dan sering kuat dalam menghadapi ujian yang mendatang..ia juga ditujukan kepada diriku jua serta keluargaku supaya sentiasa tabah dlm menghadapi musibah dan dugaan yang menimpa di dunia ini...

Berbalik pada sambutan hari bapa yang kami sekeluarga raikan di teluk kemang,port dickson pada 20 jun 2010 yang lepas..hmm sangat2 meriah tetapi along tak dapat hadir sama sebab die perlu bekerja..huhu..*maaf,along...=p*

TELUK KEMANG,PORT DICKSON
20 JUN 2010, AHAD
WITH ALL IAN'S..

hehe..diatas adalah tarikh,tempat dan anggota yg mengikuti program ini..program ini dijalan kan secara tak langsung..sebab plan A adalah pergi ke sunway lagoon...tak disangka2 akhirnya kami ke PD plak..huhu..bak kata pepatah.."kita hanya merancang,Alllah yang menentukan"..

sewaktu di PD aku amat2 gembira kerana dapat berjumpa dengan pak su, mak su, haikal, iman dan semua kluarga pak su..dah bertahun kami tak berjumpa atas sebab2 tertentu..hmmm sangat rindu karenah mak su yang sangat suka berseloroh...

mari kita lihat pic2 yang sempat kami tangkap semasa bermandi manda,makan kek dan sbgnya..=)..

CHECK It OUT.....====>


Adah dengan bikininya yg berwarna kuning...hihi..=)

3 permata hati saya..mereka ni la sayang kami..;)

Kemana saja abah mesti pening tgok karenah anak2 die..haha..

Happy father's day untuk abah tercinta..kek hancuss plak..haha..sori abah!!..

itu paksu sye!!yg berjanggut dan bermisai..last jumpe dulu,tiada pun uban..huhu

Farid si GAGAH..haha..bayangkan muka die 15 tahun akan dtg pose begini..macho beb...

Tak terdaya aku mengangkat Farah Miss Felo..huhu

Alahai Farah ni..cumil3..

Aku menunjukkan kepuasan yg tak terhingga bermain air melalui gigi ku..ahaks!

kepada mereka yang tak bawak baju..pose je tepi pntai ye..bluwerk!!

Mari kita sme2 naik boat pusing pantai...

Achik..abah.. dan saya..cam kembar laks aku tgok..huhu

Si Duyung Jantan AMIR!!

huhu.kaki spe seksi tu..uiiii~

rileks je lu bro!!..haha amir mmg sempoi..=)

Berakhirla cuti sekolah bagi amir,farid nagn ika selepas berjalan2 di PD..last2 esoknya farid tak g sekolah ptg sebb pening2 dan selsema..huhu..nasib2 badan kamu la farid Izzudin oiii..ngehehe..

Syukur Alhamdulilah kepadamu Ya Allah kerana sering menunaikan apa yang kami mahukan..Semoga hubungan kekeluargaan kami sentiasa kekal bahagia hingga akhir hayat...

To all Ian's len kali jalan2 cari pasal lagi ek..hihi..=)

Saturday, May 8, 2010

duit..duit..dimana kau duit???..

Saturday, May 08, 2010 3 Comments
Nampaknya aku makin lost dok umah ni...
hahaha..nak bukak cd heroes tak bole la plak dekat laptop ni...
nak baca buku-buku lib,ak ada masalah jika membaca dalam kadar masa yang panjang..
sebab aku ni memang la sangat hyperactive so tak bole nak dok diam..hehehe..
abis da bosan cgt,amir kamula yang akan menjadi mangsa kakak kamu ni..kui2..
meh kite main tumbuk menumbuk...hmmm,tapi arini amir demam plak..farid asyik mahu main game..game..game..knapa lelaki suka main game ye?..aku mainla juga,tapi takdela addicted atau nak ngamuk2 masa tak dapat main game..takpela budak2 kang tak ikot ckap susah..hhuhu...cyang adik ikut-ikutkan..

semua adik2 aku dah besar rupanya..aku pun tak sangka aku dah masuk umur 21 tahun...
hari demi hari aku makin tua..huhu..takmo2..tpi nak buat camne kang klu statik je umor tak best jugak kan..
hihi..
takde motif yang sebenar aku tulis entry ni..just nak melepaskan kebosanan di rumah ini...nnt 19 aribulan aku akan ke Indonesia..hihi..sgt tak sabar..tapi memandang kan pulus yang akan dikeluarkan aku pening seketika...hahaha..tapi peluang hanya sekali..hmm ade tak cara yang cepat dan pantas daptkan RM1000 dlam seminggu??hik3

duit..duit..dimana kau duit???...

Friday, April 23, 2010

*ViSiT pEnanG...*

Friday, April 23, 2010 1 Comments
Setelah sekian lama aku nak pegi ke balai seni di dewan sri pinang akhirnya termakbul juge..hehe..Gara-gara dapat email yang mengatakan ada pameran lukisan dan karya-karya catan dan instalasi video mutakhir oleh Hasnul J Saidon..Tajuk pameran lukisan ini adalah tentang "Hijab seorang Pelukis"..Sangat tertarik dengan sipnosis beliau tentang pameran lukisan ini..Beliau mengatakan bahawa 'apa yang dicerap secara zahir itu adalah sebenarnya datang dari yang batin.Apa yang difikirkan dan dirasa menentukan apa yang dilihat'..aku rasa aku makin sensitif dan berjiwa halus skarang..hehehe..=)

Walau ape pun ade 2 pameran kat situ yang kami masuk..aku,wan,safiah dan fedit membuka minda kami dengan melihat hasil lukisan yang penuh dengan seni-seni yang tersirat..kami cume buat penafsiran melalui pandangan kami sebagai pelajar sains sosial dan pendidikan..hahaha...


Balai seni lukis dewan sri pinang..

*pic dalam pameran hijab seorang pelukis takde sebb dalam bilik tu gelap dan horror*..hihi..kami dah takut2 daa~..

berehat sebentar dekat pondok di sekitar dewan sri pinang dan akhirnya pengawal keselamatan suggest kami melawat tempat lain cam muzium dan lain2..so ape lagi round lagila..hehehe..next destination is penang state museum..Opss tapi sebelum ke sane kami berjalan kaki pusing mahkamah tinggi dan terjumpe 'Logan Memorial'

kami bertiga..Weeee~..

Berjalan lagi ke muzium negeri Pulau Pinang..First time jejak kaki kesana..hahaha...dok penang sudah mahu masuk ke tahun 3..ape2 pun sangat puas hati..=)...



dan akhirnya kami berjalan2 ke little india dan little shang hai..hahaha..ade little malay tak??..;p


suasana di little india..jalan dan kedai je..tapi dapat tengok pelbagai karenah manusia..hehe..
Dan akhirnya sangat2 penat dan haus berjalan-jalan..kami pergi menghilang kan dahaga di chowrasta..fuh!memang cara lah...sodaaaappp..ilang haus...btw,bila melihat pakcik ni sedang memasak mee goreng rasa terdetik rasa cgt kasihan..sebb die buat kje menggigil-gigil..hmmm
aku memang tak bole tgok orang tua macam tu..teringat opah dikampung yang duduk sorang kat kampong..huhu...

Semoga pak cik ni dimurahkan rezeki..

Akhir sekali singgah ke batu feringghi dan ke masjid terapung dahulu menunaikan kewajipan.
Tenang je hati duduk disitu sambil melihat ciptaan Allah yang Maha Agong..MasyaAllah,sempat kami menangkap beberapa gambar keindahan alam disekitar Masjid terapung..=)


Masjid terapung yang tersergam indah dengan awan yang berwarna purple..hehehe...i like this..=)

Pantai yang membawa seribu kenangan..=)

Pulang je ke bilik..muncul anak kucing baru datang ke bilik kami..nama yang safiah kasi adalah "teriak"..sebab die kuat teriak..hahaha...comel cngat2..ia sempat tdo dlam dakapan ku sebentar sementara nad ngan nonie dan aku lepak ke khaleel...hehe..=)

Our sweetie "teriak"..hehehe..

Lpas ni nak abiskan pusing2 penang...hehe..sebab nak masuk tahun ke3 sudah..hanya setahun sahaja lagi perjuangan saya di USM..hmm..seMoga semua dipermudahkan..=)

p/s:terima kasih fedit ngan Mr.beetle die...hehehe..membawa kami menjelajah penang..lain kali bawak lagi ae..hehehe..=)..tq2...cyg kamu..muah2

Saturday, March 27, 2010

HAppinESs..

Saturday, March 27, 2010 0 Comments

..HapPiNeSs..

HaPpIneSS Is HapPinESS

HapPinEss MAkEs you wHispEr,

HAppinEss MAkes YoU Love,

HappInEss Takes comManD.

HappInEss MakeS You Calm,

HaPpInEss GiVEs You coMfORt,

HaPpInEss MAKes you haPpy,

HappInEss MAkES you murMur.

HApPiNess TuRnEd peOplE To Love You,

HappInEss IS loVe,

HapPiNess Is HonEstY,

HappIneSs FOrm PeAce.

HappIneSs IS What we’re waiTiNg,

HappInEss Is DeeP DoWn InSide,

HappInESs Is GOnNa save Us,

hapPineSs Might jUst heLp Me FiNd True Love.

by jade MOnteScLArOS


Thursday, February 18, 2010

*Mir2..=)*

Thursday, February 18, 2010 1 Comments
Pagi2 aku bangun, aku tgok adik2 da riuh rendah nak siap2 pegi kesekolah..Mase ni aku sempat tangkap gambar adik lelaki aku yang paling kecik AMIR DIAUDDIN..Ni muke dak yang selalu comot..=)

Gosok2 mate ag die..mesti ngantuk ag kan..tpi budak ni bgus,takde selalu merungut2 susah nak g sekolah..hihi..

AmIr ada dua uniform,satu baju kuning yang ad dlm pic ni ngan kaler purple..Ingatkan arini die pki kaler purple..Melepas nak tgkap gambar die pki bju kaler tu..huhu..Sempat Amir salam ite sebelum pegi sekolah..Kiss die kat pipi,sebb aku dah nak balik penang lpas dorang kesekolah..sure tak jumpe amir,farid ngan kak cik yg sedang sibuk2 siap kesekolah tu..

NEXT----->

I-ciTy ngan Sambutan besDay abah ngan kak Chik..


Abg ijam ngan along serta adik2..ijam ngan family mak ngah datang ke rumah..

Anda dicekup kerana duduk ditempat yang gelap,walaupun dipenuhi dgan lampu yg terang bederang..hahaha..=p

Saya pegang ni..hah,sye pegang!!!..

AyeD, Amir dan Adah yg mmg selalu wat pose2 manje gitu..

Udah penat berjlan cuci mata lihat lampu2..hehe.

Farah wat gye olD-skuL..ahakS~

Eh2,Farid ada la disitu..kami la 7 beradik @ 7-EleVen gitu..

Farid sudah cekak pinggang,itu menandakan kite kne berhenti menangkap gmbor..huhu.

Selepas puas jalan2 ke i-city shah alam melihat pokok yang ada lampu-lampu kami pun balik kerumah untuk meyambut hari jadi abah ngan ika..Motif jalan2 kesitu pun sebab takde keje nak cari keje..hahaha..nak buat alasan kononnya nak jalan2 kat sne,tpi pada masa yang same g amik kek abah yang telah ditempah oleh along pada sebelah petangnya..

*SupRisE!!*

Abah hanya bole melihat karenah anak-anak nya yang memang suke tiup2 lilin ni..Cian abah,besday sendiri tak dapat ditiupnya..huhu

Bayangkan,lilin terpaksa dipasang sebanyak 4 kali sebb..kali pertama tiup,Farid sorang je yg tiup sume lilin..Yang kedua plak si kak chik tu sje nyakat tiup cpat2..ketiga amir plak tiup..last2 farah sudah mengeluarkan kuasa jeritan die,pasangla lilin itu buat kali ke empat..Dan farah pun tiup dengan tenang..Tu pun selepas dapat warning dari along..haha..=)

Kek becoming abah,belated kak chik dan long2 becoming farah ngan amir..hehehe..chocolate indulgence secret recipe..*like dis cake so much*..=)

p/s:maaf kerana gambar yang anda lihat kurang jelas atau kabur2 kerana kami hanya mnggunakan handset cikai untuk menangkap gambor..

Friday, February 5, 2010

Baru Aku Tahu~

Friday, February 05, 2010 0 Comments
Baru aku tahu..
kadang air itu tak selalunya tenang..
bunga itu tak selalunya mekar...
rasa itu tak selalunya sedap dan..
mungkin pahit yang akan datang.
layu yang akan menyembah bumi,
buaya di air yang tenang...

kadang-kadang ingin rasa bersendirian,
melihat keindahan alam ciptaan Tuhan.
melihat makhluk lain adalah lebih baik dari
melihat karenah manusia yang susah dijangkakan...

tapi bagaimana pokok dapat berdiri dengan teguh tanpa akarnya,
bagaimana lebah akan hidup jika tidak bunga yang kluarkan madunya..
bagaimana ikan dilautan hidup tanpa air yang ada..
bagaimana manusia akan hidup tanpa orang lain yang berada disisinya...

Klau kita endahkan orang lain..kita akan diendahkan..
klau kita keji orang lain..kita akan dikeji..
klau kita benci orang lain..kita akan dibenci..
kita kan dapat ap yang kita lakukan..

p/s:tidak ada kena mngena dengan yang masih hidup atau yang sudah tiada~..


Monday, January 4, 2010

+Ayuh,kembaLi ke SekoLah...+

Monday, January 04, 2010 0 Comments
Entry ni khas buat adik angah yang baru mula persekolahan barunya semalam.....
Amir dan FariD...

Amir yang baru memasuki alam tadikanya sangat2 gembira bila dapat kasut sekolah,beg ben 10,alat2 tulis yang baru...Yang paling tak percaya nyer...die sendiri yang cari saiz kasut sekolah,walaupun umur die bru 5 tahun..hehe..semangat kesekolah tu..waktu g cari kasut tu,amir memang tak pandang kiri kanan...

Abangnyer farid sangat2 pening kepala waktu cari beg sekolah...alih2 pkai beg ben 10 jugak..Apa nak buat dah die minat..elokla ngan kaler hijau yang sgt2 beliau minati itu..hahaha~...Farid dah masuk Tahun 2..Weeee~

Amir ngan Ayed..

Sebelum bertolak ke penang,farid kate kat aku....

farid:awak,tuliskan kite surat....nanti klau rindu kt awak boleh kite baca surat tu...
jawahir:hah??awak nak kite tulis ap??
farid :tulis je ape2..japye sya cari kertas...

dengan semangat die g cari kertas...sian plak tgok budak kecik ni sibuk mencari..aku amik kertas ngan pen yang aku dah pack bawak g penang dan tulis satu surat ringkas tuk die..kata2 semangat tuk die g sekolah..hehehe~..

alih2 aku pun suh die tuliskan surat tuk aku..saje je nak tgok kebolehan die menulis...Die pun tulis surat tu dengan penuh ketelitian..nak eja "ANGAH" adalah sangat susah bagi die..sampai kne copyright dari kite puye surat...hehe..

ni surat yang telah diubah suai oleh aku dengan meletakkan sedikit hiasan..heehe..untuk dilekatkan di meja study...Tiap kali pandang kertas ni,sure rasa ingat sngat ngan Farid ngan ad semangat nak belajar..

Surat yang diubah suai dengan cerianyer..=p

Thanks Farid,kasi semangat kat Angah..=)..

p/s:telefon dorang semalam,tuk tahu camne keadaan first day sekolah..tapi,dua2 da tdo..huhu..cangat sedih..tapi takpe arini kite kol kamu lagi ye farid ngan amir..=)..salah kite jugak spe suh kol pkul 11 mlam..memangla dorang da tdo..hahaha..penat baru-baru g sekolah...=p