Monday, April 25, 2011

+Tour Penang With Abah & Mak..+

Akhirnya dapat bawak mak ngan abah g jejalan pusing penang...Teringat lagi satu masa dulu mak ngan abah datang bwak adik beradik sume aku bawak dorang g queensbay..khaleel..bukit jambul ngan batu feringhi..hahaha dah tu je saya tau...dengan sesat lagi sampai ke butterworth terus ke perak..last aku pun balik klang terus..gila..gila memang kerja gila...Itu yang menyebabkan kakak aku bisng yang penang ni tak best, bosan je..dah angah die tak reti bawak jalan..adeiiii~~

Atas sebb dah tahun akhir aku kat USM ni..aku terpaksa minta tolong mak ngan abah tuk amik barang kat penang..3 tahun tak penah bawak barang balik...banyak tu beb...bear2 ad 3 dah..perhiasan segala bagai banyak btul..buku2 yang 3 tahun simpan lagi..baju2 dari first year lagi..haha banyak2...jadi mak ngan abah pun dtg penang berdua-duaan..ceh3...
padahal barang banyak..lau bawak adik2 aku tu mau penyek dorang ngan barang2..haha

Ok cite perjalanan kami di penang ni...


23 April 2011 (Sabtu)

Mak ngan abah sampi dalam pkul 4 mcamtu..sebelum tu dah tempahkan tuk tempat tdo mak ngan abah kat anggerik lodging..tempat dia not bad..bole la buat tdo dan agak selesa..pas tempat tempat rehat mak ngan abah aku dok tunggu la mereka sampi ke USM sebb dorang singgah perak dulu jumpa opah...

Sampai2 je kami bawak mak ngan abah g kapitan rasa Nasi beriyani MILANI...mak ngan abah mula2 malu2 kata dah kenyang..tapi tengok abah ngan mak selera gitu...gembira hati saya..heee~..

pastu bawak mak pusing2 kat town tgok bangunan lama..kubur..bagai2 la..nasib baik ade yang tersayang tolong bwakan..kalau tak, sian mak ngan abah tak dapat merasa pusing penang..hehe.

Then g chowrasta..ntah betul ke tak ejaan aku..lantakla kan..asal ade bunyi..
g la tgok kain, baju, jeruk, pusing2 sikit..tak sampi beberapa jam pekana plak air sarbat + pasembuq...hahaha..makan lagi kan...tapi ape boleh buat penang kan kaya dengan pelbagai makanan..kira kami bawak mak ngan abah ni jalan-jalan cari makan..ngeee~..



kami anak beranak dh bertapak di chowrasta..



Mak tgok barang nak belikan tuk Miss Felo..



Pekena ayaq sarbat + pasemboq...tapi tak smpi lg..hehe..

Lepas dah pekena ayaq sarbat ngan pasemboq..kami menuju ke padang kota lama..sebab abah ni suka tengok laut..jadi g amik angin laut petang2 dinihari..hahaha


Mak + abah = aku..hiii~

masa tgok2 pemandangan aku dok dengar bunyi muzik cam orang ade parti ke ape tah kat dalam kubu sebelah taman mainan tu..aku pun ape lagi ajak la mereka2 ke sana..hehehe..terpaksa layan anak die yang tak leh dok diam..last2 kami berada di depan fort cornwallis..yeay!!first time aku masuk dalam ni..hehe


Depan pintu masuk.....


Bersama francis light...


merian sri rambai..ade Ian's..haha


Mak ngan abah dok belek bahasa jawi yang ade kt meriam tu..


lama dah tak tgok abah senyum macam ni..=)


Di tgah2 padang kota lama...

Then abis lepak kat situ..bawak la mak ngan abah balik ke anggerik lodging tu dorang rehat, solat dan mandi..tepat pkul 9 malam..g batu feringghi lak ngan makan char kuew teow kat seberang...memang masuk makan je koreje ye..hehehehe..

24/4/2011 ( Ahad )

Pkul 8 pagi tepat aku terbangun dari tdo...aku mesej kat mak ngan dia tuk bngun dan siap2..haha..last2 sume dh bangun rupanya aku yang terlambat..wuuu~..
mak ngan abah sarapan kat lodging sikit dulu..yelaa takkan tak makan dh bayar kan..membazir je nnt..huu~..

Then kami bawak mak ngan abah sarapan lagi...ke taman tun sardon..memang banyak juadah sarapan pagi..bagai2..mak pekena nasi lemuni..aku amik muih serabai ngan apam bakar..abah makan mee + mee hun sup...hehe...abah takut nak cube yang pelik2 kot..ape2 pon makan lagi ke..memang syooookkk~~

pastu bawak mak ngan abah g lorong kulit..tgok2 barang lama kat situ..jalan2 pusing2 pastu g rumah P.Ramlee plak..aku bila tgok abah mesti teringt kat P. Ramlee..mungkin ade iras2 kot..haha abah pun suka nyanti "tidurlah wahai pemaisuri"..anak laki die pun die buai dodoi nyanyi lagu tu..haha..abah cumil!!


Dalam galeri P.Ramlee..mak ayu yerr!!


Dekat potret P.Ramlee...


kami Anak beranak ..<3

pastu ke kek lok si temple...aku pun first time ke sini...nasib la mak ngan abah datang..lau tak tatau agaknya tak menapak kat sini..hehehe..yang parah ye nak naik tangga tu la..cian mak saya kaki dh la selalu sakit2..tapi jalan2 puye pasal redah je la kan mak kan???hihi..




Pengarang jantung mak..---> saya angah yg cumil!


ok..tgkp gmbr kt papan tanda lg..haha

Pastu balik ke indah kembara angkut barang2 aku yang berlambak tu...abah keje tgah malam ari ahad tu..so tak bole lama-lama lepak kat penang..tapi di sebabkan request dari mak nak merasa laksa janggus..kami pun menuju ke balik pulau..makan lagi kan..memang best!


mak dengan laksa janggus special..ais cream goreng..air asam + abc..wahh makan besar..

lapas abis makan singgah kat aku pun tatau nama tempat ni apa..tapi leh tgok pemandangan ngan angin sepoi2 gitu..memang sejuk..mak kata mcm kat cameron..eh2 jap...aku yg ckap mcm kat cameron..hihi..


Lovely husband n wife...=)


Mak ngan saya..

Dah abis g tempat tu..balik semula ke USM..mak ngan abah kena balik klang..wuuu~..sedih2 tak dapat ikut mak ngan abah balik...*nangis*

Dah smpi bilik dapat mesej dari mak...yang berbunyi..

" Pegii penang perut kenyang tido lena jalan smpi lenguh kaki.Berbillion terima kasih buat angah ngan ****.Tapi sedih angah x dpt balik sama. Apa pun thanks and i luv u..muaaaaahhh..bye..."

saya pun sedih mak tak dapat ikut alik..(T_T)..
Tapi puas hati dapat buat mak ngan abah gembira dan selesa...
Sayang mak ngan abah sangat2..
trima kacih banyak mak ngan abah sebab bawakan balik barang2..
aku terpasa menetap kt penang lagi tuk habiskan blajar ngan test tuk amik lesen moto..adoii..lau tak lama dh ikut mak ngan abah balik..
thanks banyak juga kepada Mr. Wut2 yang bwak mak ngan abah g jejalan..nanti bawak saya abiskan pusing penang ye...ngeee~..=)..

Love u..miss u mak n abah!!



No comments: